Европейци за мир

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Яворовци – „Европейци за мир”!

 


През периода 3-8 март 2013г. изявени Яворови възпитаници участваха в проект за младежки обмен от програмата „Европейци за мир“. В проекта взеха участие младежи от България, Германия и Латвия. Нашата страна беше представена от учениците от СОУ „П. К. Яворов”:

 

Пламена Станимирова Воденичарова –10б клас

Румяна Руменова Данчева –10в клас

Теодора Валериева Христова –10в клас

Димитър Николов Кръстев –10в клас

Ивон Даниелова Иванова –10в клас

Полина Валентинова Иванова –10в клас

Цветан Георгиев Грагинов –11б клас

Веселин Бонев Билярски –11б клас

Костадин Колев Колев–11г клас

Айза Пламенова Христозова –11г клас

Деница Петкова Христозова –11г клас

Катя Рангелова Величкова –11г клас

Темата на проекта засегна свободното движение на хората и защитата на техните права, разгледани през призмата на историята.

Участниците имаха възможността да интервюират свободно граждани на Пловдив в качеството им на „свидетели на прехода“. Целта беше тези млади хора от 3 европейски държави  да очертаят и дискутират проблемите и перспективите на връстниците си, които решават да пътуват, учат и работят в чужбина. Учениците  представиха тяхното виждане за свободното движение под формата на интернет-блог, който ще допринесе за осъзнаването на предимствата и свободите, с които младежите разполагат в съвремения свят.

Подготвени бяха увлекателни семинари с участието на водещи лектори, ролеви игри, работа по групи, ситуационни модули. В рамките на организираната в периода кръгла маса се осъществи и среща със заместник-кмета на Пловдив Стефан Стоянов, която бе широко отразена в пловдивските медии. На тази среща младите хора имаха възможност да зададат въпроси за свободното движение на хора в рамките на ЕС, възможностите за развитие, образование и работа, както и да се запознаят с настоящи проекти в областта на културата, образованието и  туризма.

Равносметката от работата по проекта беше повече от положителна – Яворовите възпитаници поставиха началото на едно ползотворно приятелство със своите гости от Латвия и Германия.